MEME SÖZCÜĞÜ ÜZERİNE BİR DENEME

Dilimizde "meme" sözcüğü sadece "meme" midir?

Bilinçaltının çıkardığımız seslerle bize seslendiğine inanan biri olarak, dilimizin bize aslında olduğundan çok daha fazlasını söylediğini düşünüyorum. Bize bunu en iyi gösteren örneklerden biri de "meme" sözcüğüdür.

"M" sesini çıkarmak için dudaklar sıkıca kapanmak ve sonra açılmak sorundadır. Bu aynı zamanda emme hareketi sırasında da gerekli bir dudak hareketidir.

Şimdi dilde gizli kodları arayalım:

Hayatımızın ilk saniyelerinden başlayarak beslenmek için arayışa geçeriz. Bu doğanın her canlıya verdiği içgüdüsel bir harekettir. "Hayatta kal" sinyali. Bunun için her bebek dudak çevresine herhangi bir temas olduğu anda emme hareketi yapmaya başlar. Annenin memesinin ucunu yakaladığı andan itibaren süt ağzına dolar ve karnını doyurmanın keyfini yaşar. Bir daha unutmamacasına.( "Çok lezzetli olmuş" anlamında çıkardığımız ses "mımm" sesidir!)

Altı çizili sözcükler: emme, anne (ana), meme, mımm.

Eski Türkçe'de meme "emçek" olarak geçmekte. Fiil kök aynı, emme.

Aynı şekilde Latince de "mm" sesi, "mamma" olarak belirmiş. (Türkçe'de günümüzde kullanılan meme ile kökensel ilişki olduğu muhakkak.)

Elbette her dilde farklı seslerle meme ifade edilmektedir. Ancak bu durum yukarıda değindiğim teoriyi geçersiz kılmamaktadır. Örneğin İngilizcede meme "breast" sözcüğüyle karşılanır. Bu sözcük "bb" (boob) sesiyle ilişkili gibi durmaktadır.

Mitolojide meme

Jüpiter'in ölümlü bir kadından doğan oğlu Herkül, ölümsüz olabilmek için Hera'nın memesinden süt içmeliydi. Tanrıçaların kraliçesi olan Hera uyurken Zeus oğlu Herkül'e onun memesinden süt içirmeye başladı. Hera uyanıverdi ve emzirdiğinin kendi çocuğu değil Herkül olduğunu gördü. Memesini şiddetle Herkül'ün ağzından çekiverdi. Memesinden süt fışkırdı. Gökyüzüne yayılanlar yıldızları, yeryüzüne yayılanlar zambakları oluşturdu. (Galaksi sözcüğü, Latince süt anlamına gelen "galacto" sözcüğüne ve bu mite ithafen konulmuştur. Samanyolu galaksisi İngilizcede "milky way" (süt yolu) olarak adlandırılır.)

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

BIRADS (Birads/BİRADS) SINIFLAMASI NEDİR?

Yoğun Meme Dokusu (Dens Meme)