JİNEKOMASTİ (ERKEKTE MEME BÜYÜMESİ)

Erkekte meme büyümesine jinekomasti diyoruz.

İki tipi vardır:
1. Fizyolojik olan: Yeni doğanda, ergenlikte veya yaşlılıkta olabilir. Nedeni hormonal değişikliklerdir. Yeni doğanda anneden (plasentadan) geçen östrojen, ergende testosterona görece artmış östriol, yaşlılıkta ise testosteronun düşmesiyle östriolün görece fazlalaşmış olması nedendir.

Ergenlikte jinekomasti genellikle tek taraflı, yaşlılıkta ise iki taraflıdır.

2.Patolojik, yani diğer hastalık ya da durumlara bağlı gelişen. Bir çok genetik hastalık, hormonal bozukluklar ve ilaçlar, karaciğer yetmezliği, ve çeşitli tümörler jinekomastiye neden olabilir.

Tanı için muayene ve ultrason yeterlidir. Obez olmayan bir kişide en az 2 cm'lik meme dokusu olması durumunda jinekomasti tanısı konur.

Tedavi altta yatan nedene göre değişir. Çoğu jinekomasti  fizyolojiktir ve cerrahi olarak meme dokusunun çıkarılmasıyla düzeltilir.

Erkekte memede kanser gelişebileceği de akılda tutulmalıdır. Bu bakımdan eğer meme büyümesi ile birlikte elinize bir sertlik geliyorsa vakit geçirmeden bir uzmana başvurmanızı tavsiye ederim.

Yorumlar

  1. Jinekomasti Dedi ki ; Ergenlik döneminin geçmesine rağmen bu bitip tükenmeyen memede ki büyümeye kalıcı bir çözüm yok mu gerçekten ya

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

BIRADS (Birads/BİRADS) SINIFLAMASI NEDİR?

Yoğun Meme Dokusu (Dens Meme)