Meme kanseri ölümcül bir hastalık mıdır?


Meme kanseri de diğer kanserler gibi ilerleyici ve tehlikeli bir hastalıktır. Eğer tedavi edilmezse sonuç kaçınılmazdır. Ancak bu hastalığın adı kanser de olsa, günümüzde uygulanan tedaviler ile yıllar yıllar boyu sağlıklı yaşam mümkündür. Burada asıl belirleyici olan hastalığın ne kadar yaygın olduğu ve tedavi edilip edilmediğidir. Tümör ne kadar yaygınsa, hayatta kalma şansı o kadar düşüktür. Tümör ne kadar yayılmamış, küçük de olsa eğer tedavi edilmezse elbette hayatta kalma şansı olamaz. Öte yandan asıl tehlikeli ve ölümcül seyreden kanser ne yazık ki kadınlarda da ilk sıraya yerleşen akciğer kanseridir.

Peki neden akciğer kanseri bu kadar ölümcül de meme kanseri o kadar değil? Bu sorunun yanıtı memenin yerleşiminden dolayı kitlelerin hem hasta hem de hekim tarafından kolayca saptanabilmesinde, tarama programları sayesinde daha erken evrelerde (meme dışına yayılmadan) tümörün yakalanmasında ve tedavi seçeneklerinin daha gelişmiş olmasında yatar. Elbette bu akciğer kanseri tedavi edilemiyor demek değildir. Akciğer kanseri tanı ve tedavisi de günümüzde ilerlemiştir ve hastaların sağkalım (hayatta kalma şansı) önceki yıllarla karşılaştırıldığında oldukça iyidir.


Sağkalım (survival), kanserli hastaların tedaviden sonra beklenen yaşam süresini belirten bir terimdir. Standart olarak 5, 10 ve 20 yıllık sağkalım oranları kullanılır. Sağkalım oranının saptanması için binlerle belirtilen sayıda hastanın belli aralıklarla izlenmesi ve güvenilir kayıt tutularak verilerin toplanması gerekir. Bu verilerin yıllar içinde toplanarak değerlendirilmesi her hastanın tümörü kendine özgü bir seyir izlese de benzer evrede (yani yaygınlıkta) olan hastalar için aşağı yukarı benzer süreler olduğunu göstermiştir. Kabaca vermek gerekirse, meme kanseri için bu sağkalım oranları şu şekildedir: Tümörün 2 cm’den küçük ve memede sınırlı olduğu evrede 5 yıllık sağkalım %95’tir. Yani aynı tümör özelliğine sahip 100 hastadan ortalama 95’inin en az 5 yıl yaşaması beklenmektedir. Öte yandan tümörün 2-5 cm olduğu ve koltukaltı lenf bezlerine yayıldığı durumda 5 yıllık sağkalım oranı düşmektedir. 

Görüldüğü gibi boyut ve koltuk altı lenf bezlerine yayılım sağkalım için önemli birer etkendirler. 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

BIRADS (Birads/BİRADS) SINIFLAMASI NEDİR?

Yoğun Meme Dokusu (Dens Meme)