GRANÜLOMATÖZ MASTİT

Memenin nedeni bilinmeyen (idiyopatik, idiopathic (İng)), kronik bir inflamasyonudur. Meme enfeksiyonları ve meme kanseriyle (inflamatuar meme kanseri) karışabilir.


  • Meme derisinde kalınlaşma, 
  • kızarıklık, 
  • hassasiyet, 
  • çoğu kez akıntının olduğu açıklıkların olması, 
  • memede ve derisinde şişlik (ödem) ve 
  • kitle ile karakterize bir durumdur.
İlk muayenede kolaylıkla meme enfeksiyonu sanılıp antibiyotik tedavisi veya abse sanlıp absenin boşaltılması ile tedavi edilmeye çalışılır. Bu ilk tedavilerle iyileşmemesi durumunda mutlka biopsi ile tanının kesinleştirilmesi gerekir. Şöyle ki, emzirmeyen bir kadında meme enfeksiyonu ve absesi çok da beklenen, olağan bir durum değildir.  

Granülomatöz mastit tanısı, karışabileceği bazı hastalıkların ekarte edilmesi (varolmadığının ispatlanması) ile konur. Granülom yapan diğer hastalıklar: tüberküloz, mantar enfeksiyonları ve parazitler, sarkoidoz ve yabancı cisimler.

Biopside tipik olarak granülomlar ve bakteriler olmadan lobüllerde inflamatuar hücreler görülür. Bazen bakteriler ikincil olarak olaya karışıp enfeksiyöz mastit ve abse yapabilir.

Diğer karışma ihtimali olan ve ciddi bir durum ise inflamatuar meme kanseridir. Deriyi de içeren meme biopsisi (genelde ultrason eşliğinde tru-cut kalın iğne biopsisi veya cerrahi açık biopsi yapılır) ve patolojik inceleme ile ayrım yapılmalıdır.

Tedavisi doktor kontrolünde sistemik steroid uygulanmasıdır. Nadiren cerrahi tedavi gerekir.

Memenizde yakın zamanda belirtilen şikayetler olduğunda mutlaka bir genel cerrahi uzmanına başvurunuz. Burada yazılan bilgiler sadece genel bilgi vermek ve farkındalığı arttırmak amacıyladır. Kendi kendine tanı koyup tedavi uygulamak ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

BIRADS (Birads/BİRADS) SINIFLAMASI NEDİR?

Yoğun Meme Dokusu (Dens Meme)