MEME KANSERİNİN NEDENLERİ



Meme kanserine neyin neden olduğu kesin olarak bilinmemektedir. Kanser normal hücrelerden bir kısmının anormal şekilde hızlı çoğalması ve çevre sağlam dokuları istila etmesidir. Bu hücreler bir süre sonra lenf kanallarını ve kılcal toplar damarları işgal eder ve oradan lenf bezlerine (meme için ilgili tarafın koltuk altında olanlara) ulaşır (lenf metastazı). Bilahare genel kan dolaşımına karışarak tüm vücuda yayılır. Meme kanser hücreleri genelde beyin, kemik, akciğer ve böbreküstü bezlerine yerleşir (en sık metastaz yerleri).  
Araştırmalar bir çok faktörün kanser gelişiminde rol oynayabileceğini göstermiştir (Bkz RİSK FAKTÖRLERİ). Bunlardan nispeten iyi dökümante edilmiş olan genetik geçiş gösteren kalıtsal meme kanseridir. (Inherited breast cancer- İng).
Tüm meme kanserlerinin %5-10 kadarında ailesel geçiş söz konusudur. Bu tip kanserde tümör baskılayan genlerden BRCA1 ve BRCA2'de ailesel bir baskılanma, eksiklik söz konusudur. Bu genlerin bozuk olduğu ailelerde meme ve over (yumurtalık) kanserleri sık görülür. Aile hikayesi olan bireylerin bu iki gen açısından değerlendirilmesi gerekir. Ancak yine de bu genlerin baskılanmış olması o kişide kanser gelişeceği anlamnına gelmez, ya da ailede kimin kansere yakalanacağını önceden saptamakta kesin bir sonuç vermez.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

BIRADS (Birads/BİRADS) SINIFLAMASI NEDİR?

Yoğun Meme Dokusu (Dens Meme)