DİYET VE MEME KANSERİ

Riskler ve Çözüm Önerileri

Yüksek yağ içeren diyet, direkt meme kanseriyle ilişkili değildir. Ancak obeziteye yol açar ki obezite meme kanseri için önemli bir risk faktörü olarak kabul edilmektedir. Günlük kalori gereksiniminin %30'dan daha azı yağlarla alınarak ve yüksek yağ içeren et ve süt ürünleri kısıtlanarak risk azaltılabilir.

Zeytin yağının koruyucu etkileri olduğu ileri sürülse de kesin kanıtlar yoktur. Elbette yine de hayvansal ve satüre edilmiş bitkisel yağlar (margarinler) yerine zeytin yağı kullanılarak en azından diğerlerinin olumsuz etkilerinden uzaklaşılmış olur.

Taze meyve ve sebze tüketmenin kanseri önlediği ya da azalttığına dair geçerli kanıtlar olmasa da diğer yararlı etkilerinden dolayı bolca tüketilmesi önerilir.

Vitamin D, belki de en önemli vitaminlerden biridir. Çünkü düşük olması durumunda kanser riskinin yanı sıra kemik metabolizması ve kalp-damar sisteminde de ciddi sorunlara yol açmaktadır. En iyisi özellikle mayıs ve haziran aylarında güneşlenmek ve bolca yağı azaltılmış süt ve süt ürünü tüketmek ve meyve yemektir. Gerekirse ağızdan D vitamini takviyesi yapılmalıdır.

Soya ürünlerinin kanser riskini ne arttırdığı  ne de azalttığı gösterilmiştir.

Folik asit özellikle alkol tüketen kadınlarda riski azaltmaktadır. Bu bakımdan özellikle belli yaşlardan itibaren günlük folat (folik asit) takviyesi önerilir.

Balık yağının insanlarda kanseri azalttığı gösterilememiştir. Ancak günlük diyette balık tüketilemsi genel sağlık açısından önerilir.

Alkol kanser riskini arttırmaktadır. Düzenli olarak yüksek doz alınıyorsa gerekirse profesyonel yardım alınıp alkol alımı kısıtlanmalıdır.

Düzenli fizik egzersiz, başta doğa yürüyüşleri olmak üzere düzenli olarak yürüyüş yapmak ve hafif sporlar yapmak belirgin olarak hem kanser riskini hem de kalp hastalıkları riskini azaltır.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

BIRADS (Birads/BİRADS) SINIFLAMASI NEDİR?

Yoğun Meme Dokusu (Dens Meme)