DCIS (Duktal Karsinoma In Situ) NEDİR?


DCIS (Duktal Karsinoma In Situ) süt kanallarından kaynaklanır. Duktal "kanalla ilişkili" demektir. Karsinoma kanser, "in situ" ise kanal sınırları içinde demektir.

Eğer süt kanallarını döşeyen hücrelerde aşırı çoğalmayla birlikte yapısal olarak kanser hücrelerine dönüşümün tipik özellikleri az ya da çok varsa ancak bu hücreler hiç bir şekilde kanalın sınırları dışına taşmıyor, meme dokusu arasında görülmüyorsa o zaman DCIS denir.

Eğer kanser hücreleri kanalın sınırlarını aşmışsa invaziv kanser adını alır. İnvazyonun yani kanal dışına taşmış hücrelerin derinliği eğer 1 mm'den daha az ise mikroinvaziv kabul edilir. Klinik olarak DCIS ile benzer seyreder, tedavisi de benzerdir.

DCIS bazen invazyon yapmadan büyük boyutlara ulaşabilir. Örneğin 5 cm'den büyük olabilir. Ancak bu nadir bir durumdur. Çünkü eğer bir DCIS lezyonu 5 cm'den büyükse, ele gelen bir kitle olarak saptanmışsa, patolojik incelemede yüksek atipi bulguları varsa (grade) ve hücreler süt yapan lobulleri doldurmuşsa (lobüler kanserizasyon) o zaman invaziv kanser olma ihtimali (riski) yüksektir.

 



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

BIRADS (Birads/BİRADS) SINIFLAMASI NEDİR?

Yoğun Meme Dokusu (Dens Meme)