DUCTAL CARCINOMA IN SITU : DCIS : NE YAPMALI? CERRAHİ TEDAVİ GEREKLİ Mİ?

Eğer mamografi ile ya da ele gelen bir kitle olarak yapılan biopside DCIS saptanmışsa yapılacak olan tedavi için şu yol izlenir:

1. DCIS ele gelen bir kitlede tanı almışsa ve boyut 4 cm üzerindeyse, patoloji sonucu yüksek gradeli ve/veya komedo nekroz saptanmışsa ve hastanın yaşı 60 altındaysa en uygun tedavi memenin tümüyle çıkarılması (total mastektomi) ve koltuk altı lenf haritalandırmasıyla birlikte nöbetçi lenf bezi biopsisi yapılmasıdır.

2. Kitle küçük, patolojide lezyon yüksek gradeli değil, nekroz yok ve mamografide yaygın kötü görünümlü mikrokalsifikasyonlar yok ise o zaman meme koruyucu cerrahi ve gerekirse ışın tedavisi (radyoterapi) uygulanır. Patoloji sonucu invaziv tümör (kanser) yoksa ek tedavi gerekmez. 5 yıl süreyle tamoksifen kullanılır.

3. Bazen cerrahi sınırda DCIS kalır. O zaman ikinci kez duvar çıkarılır, bazen üçüncü kez. Amaç cerrahi sınırda en az 2mm'lik sağlam sınır elde etmektir. Eğer bu sağlanamazsa o zaman total mastektomi yapılmalıdır.

4. Meme koruyucu cerrahi sonrası hemen çoğu kez ışın tedavisi gerekir. Çünkü ışın tedavisi tümörün nüksetmesini önemli oranda azaltır. Aynı şekilde tamoksifen de nüksü azalttığı için cerrahi sonrası 5 yıl süreyle verilmelidir.

5. Çok özel durumlarda (DCIS düşük gradeli ise ve komedo nekroz yoksa, cerrahi sınır 10 mm ve üzerindeyse, hastanın yaşı 60 ve üzerindeyse) sadece tümörün çıkarılması yeterli olabilir. Işın tedavisi gerekmez. Ancak tamoksifen yine 5 yıl süreyle verilir.

Elbette tüm hastalar önce 6 ay sonra ve takiben yıllık olarak klinik meme muayenesi ve mamografi ile takip edilirler.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

BIRADS (Birads/BİRADS) SINIFLAMASI NEDİR?

Yoğun Meme Dokusu (Dens Meme)