FİBROADENOM NEDİR?

İyi huylu bir tümördür ve en sık 20'li yaşlarda görülür. Ancak her yaşta kadında rastlanabilir. Meme bezleri (glandulaer yapılar) ve destek dokusundan (stroma) oluşur. (Fibro-adenom=destek doku-bez doku tümörü).

Fibroadenomların boyutları çok farklı olabilir. Milimetrikten bir kaç santimetre boyuta kadar olabilirler. Tipik özellikleri çevre meme dokudan kolayca ayrılabilmeleri ve sert olmalarıdır. Ağrısızdırlar. Genelde tektiler ancak bazen birden çok fibroadenom aynı memede görülebilir.

Tanı kolaylıkla hekim muayenesiyle konabilse de kesin tanı ince iğne biopsisi ya da kor iğne biopsisiyle konur. Çoğu fibroadenom tipik özelliklerdedir: basit fibroadenom denir. Bazılarındaysa makrokistler, sklerozan adenozis, kalsifikasyon (kireçlenme) veya apokrin değişiklikler görülebilir: Kompleks fibroadenom denir.

Kanser riskini çok hafif arttırır: 1.5-2 kat kadar. 20 yaş öncesi doğum kontrol hapı kullanımı ile ilişkili olabileceği öne sürülmüştür. 

Peki hangi fibroadenomlar çıkarılmalı hangileri izlenmelidir?

Eğer takipte boyutlarında büyüme oluyorsa ya da memenin şeklini bozacak boyutlardaysa çıkarılmalıdır. Ancak çoğu fibroadenom yaş ilerledikçe kendi kendine küçülür, bazen yumuşar, dejenere olur. 

Bazen çıkarılan fibroadenomun yerine yakın bir başka fibroadenom belirebilir. Bu genellikle eskisinin nüksetmesi değil, yeni bir fibroadenomun oluşmasıdır.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

BIRADS (Birads/BİRADS) SINIFLAMASI NEDİR?

Yoğun Meme Dokusu (Dens Meme)