MEMEDE YENİ ELE GELEN HER KİTLE ÖNEMLİDİR


Memede kitle: Erken tanı önemlidir!
Memede yeni ele gelen bir kitle mutlaka bir uzman hekim tarafından muayene edilmelidir. Kendi kendinize olayı geçiştirmeye ya da yok saymaya çalışmayın ya da kanser olduğunuz düşüncesiyle yıkılmayın. Tüm yaşlar göz önüne alındığında memedeki kitlelerin %85'i iyi huyludur. 
Her kadın memesinde bir kitle ya da bir değişiklik farkettiğinde kanser olduğunu düşünerek endişelenir. Oysa istatistiklere göre 20-50 yaş arası kadınlarda yeni farkedilen kitlelerin %90'ı iyi huyludur. Ancak böyle bir kitle ya da bir değişiklik farkedildiğinde ihmalkarlık etmemeli, mutlaka bir hekime başvurmalıdır.
Normalde meme dokusu nasıldır?
Her kadının meme doku yoğunluğu kendine özgüdür. 20 yaşından itibaren kendi kendinize meme muayenesi yapmakla memenizi tanır hale gelirsiniz. Elbette bu muayeneyi regl (mens) olduğunuz günlerde yapmanız gerekmektedir. 
Adet dönemlerinde, hormonal değişikliklere bağlı olarak hassasiyet veya yumrulaşmalar olabilir.
Her meme değişik miktarda dokulardan oluşur. İki kardeşin bile memesi birbirinin tıpatıp aynısı değildir. Süt bezlerinden oluşan glandüler yapı ile destek dokusunun arasındaki oran memeye kendine özgü yoğunluğu verir.
Ancak şu var ki büyük çoğunlukla kadınlarda  glandüler bölüm memenin üst dış kısımlarında daha yoğundur. Özellikle bu kısımdan başladığınızda elinize küçük yumrular halinde, ama genellikle yumuşak kıvamda bir dokunun geldiğini hissedersiniz. Diğer kısımlar nispeten daha yumuşaktır. Bu da o kısımlarda yağ dokusunun daha fazla olmasından kaynaklanır. Yaş ilerledikçe yağ dokusu meme dokusunun yerini almaya başlar. Meme daha yumuşak hale gelir.
Doktora ne zaman başvurmalı?
Kendi meme dokusuna aşina olan her kadın düzenli muayeneleri sırasında eğer şu değişikliklerden birini fark etmişse en kısa zamanda hekime başvurmalıdır:
1. Eğer memede yeni veya olağandışı bir kitle saptanırsa,
2. Bir önceki adet döneminde fark edilen bir değişiklik (ör. yumru) bir sonraki adet döneminde de sebat ediyorsa,
3. Mevcut bir kitle (daha önceden iyi huylu olduğu bilinse dahi) eğer boyutlarında büyüme göstermişse,
4. Meme derisinde kızarıklık, çukurlaşma, kabuklanma veya buruşma fark edilmişse,
5. Bir meme ucunda içeri çekilme, düzleşme ya da döküntü gibi değişiklikler olmuşsa,
6. Bir meme başından kendi kendine akıntı oluşmuşsa (rengi ne olursa olsun).
 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

BIRADS (Birads/BİRADS) SINIFLAMASI NEDİR?

Yoğun Meme Dokusu (Dens Meme)